A napokban kérdezte tőlem egy kedves vásárló, hogy tudom-e, honnan származik a WoollyToys termékeihez felhasznált gyapjú? Ugyanis állatjóléti szempontból érdekelné az eredetük.
Ez a kérdés azonban sokkal mélyebben elgondolkodtatott és beleástam magam a témába. Több borzalmas kép és cikk fogadott a juhok kegyetlen tartásáról leginkább Ausztráliában és Új-Zélandon, mely országok a világ legnagyobb részét látják el gyapjúval. Persze, tudom, hogy nem minden állattartó tartja így az állatait,ezért is szeretném megosztani az általam felhasznált gyapjú eredetét, azokat a feldolgozó cégeket, akik etikusan, az állatok igényeit maximálisan figyelembe véve állítják elő a termékeimhez felhasznált gyapjút.

Az alábbi sorok a Pauza blogjából származnak, mert Évi tökéletesen fogalmazta meg a problémát és a felmerülő kérdéseket. Magam is maximálisan egyetértek az írásával.

 

Pár gondolat a téma hátteréről

 

„Nem vagyok vegán, de ettől még a szőrméről, szőrről és állati eredetű textilekről van véleményem és fontosnak tartom foglalkozni a témával. Fontos, hogy kitől, milyen forrásból érkezik a nyers gyapjú és a gyapjúfilc. Ennek a pár gondolatnak a részleteit szeretném most Veletek megosztani. Mit lehet egy gyapjúból készült termék kapcsán mérlegelni, végiggondolni, mikor alapanyagot választok. Hiszen,a pénzünk szavazóeszköz és nem mindegy, hogy a vásárlásainkkal kiket juttatunk bevételhez, profithoz.”

  • „Nem vagyok vegán. Fogyasztok állati eredetű élelmiszereket, de igyekszem a mennyiséget csökkenteni. Figyelek a húsfogyasztásomra és mikor vásárolok, húsból előnyben részesítem a tanyasi csirkét, és a halat, kerülöm a marhát, annak éghajlatra gyakorolt hatása miatt. Van cipőm is bőrből. Ahogy a blogger HolyDuck cikkében fogalmaz: „nem vagyok vegán, de az oktalan pusztításnak sem vagyok híve”.
  • „Szeretem tudni hogy a tárgyak amiket vásárolok, az honnan van és kit juttatok profithoz a vásárlásommal.” Igaz ez a WoollyToys termékeinek alapnyagaira is.
  • ​”Nem értek egyet a prémes állatok tenyésztésével, majd a szőrméjükért történő elpusztításukkal.” Nem értek egyet az állatok etikátlan, agresszív, kizsákmányoló tartásával sem, hiszen ők is érző lények.
  • Fontosnak tartom, hogy örömet okozzon a gyapjúból készült játék vagy termék. „Jó legyen vele érintkezni, hozzábújni és akkor az adott tárgy egy életre szól, és nem dobjuk el egy év múlva és veszünk helyette másikat. Az olcsó és rossz minőségű darabot könnyebben eldobjuk, nem beszélve arról, hogy ezeknek a nagy része nem újrahasznosítható és nagyon nehezen bomlik le. A gyapjú 1-5 év alatt bomlik le, szemben a kőolajszármazékból gyártott műszörmével, aminek a lebomlása legalább 500 év.”
  • „A tisztázatlan forrásból származó gyapjú sok etikai és környezeti problémát felvethet nem csak az alapanyag beszerzése, de annak feldolgozása kapcsán is. Az ellenőrizetlen folyamatokkal működő és környezetvédelmi standardokkal nem rendelkező gyártók ugyanis a folyamat során a gyapjú tisztításhoz akár vegyi anyagot is használhatnak. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a vegyszerek aztán a vízbe kerülnek és azzal együtt a talajba, levegőbe, de a végtermék használója is egészségügyi kockázatnak van kitéve, hiszen a termék az ő bőrével is érintkezik a használat során.”
  • „A gyapjú tisztítása és előállítása energiaigényes folyamat, de korszerű és felelősen gondolkodó készítőkkel ez a hatás a töredékére szorítható le. A tradicionális gyapjú tisztítási folyamathoz sok víz kell ugyanis, főleg melegvízre, aminek a felmelegítése nem mindegy milyen energiával történik. Számít tehát, hogy a gyártó akitől vesszük mennyi hangsúlyt fektet arra, hogy a felhasznált víz mennyiségét csökkentse és amennyire csak lehet újrahasznosítsa azt.”

„Felmerülhet a gyapjúról, hogy játéknak megfelelő-e vagy sem. Két év múlva is használható lesz vagy sem? Véleményem az, hogy ahogy ruhában, úgy a használati tárgyakban, játékokban is kerüljük a divathullámokat. Hiszek abban, hogy nem csak öltözködni, de játékokat készíteni is lehet etikus elvek szerint.”

„Nem pedig az éppen divatos formák, színek és minták, hanem azok és alapanyagok tudatos megválasztása mentén”.

„Olyan játékok ezek, amelyeknek hagyománya van, és 10 év múlva is tökéletesen használhatóak. A gyapjú pedig ilyen. Az egyik legősibb természetes alapanyagok egyike.​”

 

A WoollyToys gyapjú alapanyagának eredete

 

A gyapjú esetében nem volt annyira könnyű dolgom, hiszen Magyarországon teljesen megszünt a gyapjúfeldolgozás. A kapható feldolgozott gyapjúk nagyrésze Németországból, Ausztráliból és Új-Zélandról kerül az országba.
Számomra pedig fontos szempont volt, hogy magyar gyapjút használjak fel a termékeimhez, ezzel is támogatva a kihalófélben lévő magyar gyapjúfeldolgozó ágazatot. A másik fontos szempont pedig, az állatok tartása, megfelelő életkörülmények biztosítása, felelős állattartás, ahol az állatokat nem kínozzák.
Rendkívül sokoldalú felhasználása létezik és a minőségi gyapjúból készült termékek egy életre szólnak. Számtalan felhasználási módja van.
Tervezői felelősségem van és folyamatosan informálódok is ebben a témában

Bemutatom a két beszerzési helyet, ahonnan a WoollyToys játékok gyapjú alapanyagait szerzem be.

Dörögdi Gyapjú

Csapatuk nagy része a Balaton-felvidéken él, a táj elválaszthatatlan része életüknek. Fontos számukra a környezet védelme, a fenntarthatóság, ezért termékeik előállítása során környezetkímélő megoldásokat választanak már a kezdetektől.
A dörögdi merinó juhok szabadtartásban élnek. Az év jelentős részét ökológiai fenntartású legelőkön töltik és boldogan legelésznek a Dörögdi-medence Natura 2000 területein. A zord téli hónapokban pedig gondos gazdájuk saját előállítású takarmányát fogyasztják. Ők biztosítják a hazai viszonylatban különleges finomságú, megújuló természetes alapanyagot termékeikhez. Életmódjuk a gyapjú kiváló minőségének kulcsa.
A gyapjú előállítása és feldolgozása olyan eljárásokkal történik, amik kímélik az állatot, embert és a környezetet egyaránt. A feldolgozási folyamatokat végző partnereik kizárólag az EU területén tevékenykednek és Oeko-Tex Standard 100 minősítéssel rendelkeznek. Így lesz a Dörögdi Gyapjú 100%-ban hazai, kitűnő alapanyagból készült, prémium kategóriás termék.
Bővebben itt olvashatsz róluk.

 

Multifelt Factory

Nem túlzás azt mondanom, hogy az egyetlen gyapjúfeldolgozó üzem Magyarországon.
A nemezgyár által használt hazai és ausztrál Merino gyapjú egyaránt magas minőségű. A legtöbb birkát évente egyszer (tavasszal vagy kora nyáron) nyírják és a bunda egy év alatt teljesen visszanő.
Természetes alapanyagokból természetes eljárással készül a lehető legkevesebb kémiai eljárással, amelyek maradványtermékei mind környezetbarát módon kerülnek vissza a természetbe. Újrahasznosítható is, mivel csak gyapjú és viszkóz szálakat tartalmaz, amely egy növényi eredetű speciális cellulózszármazék, minden gyapjúfilc hulladék környezetbarát módon újra feldolgozható.
A Multifelt Factory gyapjúfilcei bevizsgáltak és megfelelnek a szigorú Öko-Tex Standard 100 előírásainak, így az emberi bőrrel való közvetlen érintkezésre és pici gyermekek számára is készíthetünk belőle tárgyakat. Bővebben itt olvashatsz a gyapjúfilceik előállításáról.

 

Gondolatok a jövőre nézve

 

Évi gondolatai így zárszóként:

„Továbbra is úgy gondolom, hogy a mai világban nem lehet olyan életet élni, amelyben minden vásárlói döntés 100%-ban etikus és fenntartható. De ettől még mindig van hova, mindig van jobb. Soha nem lehet megelégedni azzal az információval, ami a kezünkben van, folyamatosan fejleszteni kell a témában már kialakult véleményünket és új információ birtokában ha kell, változtatni.
Kevés olyan márka van, aki mindent meg tud tenni – és nem azért mert ne lenne meg bennük a szándék – hanem mert talán lehetetlen is. De ezt is talán rendben van így. Nem kell az etikus szót túlterhelni.
Az egyensúly a cél és az, hogy minél többen legyünk azok, akik úgy tekintenek pénzükre, mint kis szavazó cetlikre. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a pénztárcánkat, kifejezzük a véleményünket, felelősen döntünk és a költésünkkel egy ügy mellett tesszük le a voksunkat. Ezzel vállalunk aktív szerepet a környezetvédelemben.”

Végezetül engedjétek meg, hogy Kump Edina gondolatával búcsúzzak:

„Ha a környezettudatosságot veszed górcső alá, nincsenek egyetemes igaz utak. Nincs egyetlen igazság, amivel minden elintézhető. Sok igazság van. Sok különböző úton. Ki ezen, ki azon lépked, sokunk egyszerre akár többön is. Az utak és az igazságok időnként párhuzamosan haladnak, máskor keresztezik egymást, netán kéz a kézben járnak. Ahány ember, annyi féle módon. Egyetlen, egyetemes, vitathatlanul igaz nagybetűs ÚT azonban nem létezik. Ezek ÖSSZESSÉGE számít.”

A cikk megírásakor Éva (www.pauza.hu) e témában írt cikkéből idéztem és ollóztam. Éva blogja a fenntartható lakberendezésről, tárgyakról szól. Az ő cikkét itt olvashatjátok a témában.

 

tetszett a blogcikk?

Ha igen, akkor ne veszítsük el egymást, hogy ehhez hasonló, hasznos anyagokkal tudjak hozzájárulni  gyermeked tudatos fejlesztéséhez!  Nincs más teendőd, kattints a lenti gombra! Remélem hamarosan találkozunk! Szép napot! Ági