álmodozással töltött idő

eltört nemezelő tű

szúrt seb a kézen

woollytoys története és missziója

Joggal kérdezed, hogy miért pont gyapjú? Ez a szerelem nem túl régre nyúlik vissza. Úgy két éve, talán épp egy álmodozós éjszakán az internetet böngésztem, amikor megláttam a gyapjúból készült állatokat. Ámultam, bámultam, hogyan tudnak ennyire valóságosak lenni. Azonnal tovább kutakodtam, hogy mégis hogy a csudába csinálhatják… És megtaláltam az amerikai Sarah Renzulli hihetetlen videót az állatok készítéséről.

Annyira magával ragadott ez  a világ, hogy elhatároztam, nekem ezt azonnal ki kell próbálnom. Mondom ezt úgy, hogy előtte még sosem hallottam a tűnemez technikáról és azt sem tudtam, hogy a nemezelést eszik-e vagy isszák. Gyorsan rendeltem magamnak a kezdéshez szükséges eszközöket – mivel egyáltalán nem értettem hozzá – próbáltam azokat beszerezni, melyek Sarah oldalán is megtalálhatóak voltak. Fogalmam nem volt, milyen gyapjúk alkalmasak a nemezelésre, a tűket sem ismertem, de belevágtam.

Ha jól emlékszem, épp karácsony közeledett. Volt időm az ünnepek alatt kipróbálni. A videók 30 percesek lehettek és egy állat elkészítése talán 3-4 részből is állt.  Az útmutatók alapján megszületett az első bárány, majd utána jöttek sorra a nyulak, csirkék majd egy teljes állatsereg. A nemezelés közben meg úgy éreztem, megérkeztem és ezt  a tipikus „AHHA” érzés követte.  Ez az amit csinálni szeretnék, magába szippantott ez a puhaság, a gyapjú összetéveszthetetlen illata.

A folyamatos szúrkálgatás közben meditatív állapotba is kerülök és egy ilyen flow érzés közben jött egy gondolat, hogy mit tudnék alkotni ebből a csodálatos anyagból, mely nem csupán egy „porfogó” dísztárgy,  hanem hasznos funkciókkal bíró használati tárgy is lehetne. A gyerekek jutottak azonnal eszembe, hiszen ők természetüknél fogva vonzódnak az állatokhoz és a természetes anyagokhoz.  Magam elé képzeltem a müanyagból készült játékok tömkelegét, melyek túlságosan harsányak,  nem igazán szépek és tartósak. A régi korok játékai nem ilyenek voltak, hanem aprólékosan kidolgozottak, igényes és tartós játékok fejlesztették a kor gyermekeit. Én pont ilyet képzeltem el, amire vigyázni kell, amivel meg lehet tanítani a gyerekeknek a dolgokra való odafigyelést, szerettem volna visszaadni a játékok méltóságát.

A gondolatok tettek is követték és megpróbáltam gyapjúból készített játékokat alkotni. Nem nagyon találtam játékokat gyapjúból, de legbelül éreztem, hogy van értelme. Számos fejlesztésen, tapasztaláson mentem végig, mire megszülettek a WoollyToys játékai. A célom az, hogy olyan fejlesztő játékszereket alkossak, melyek kizárólag természtes anyagból készülnek, letisztultak és egyszerűek. Ihletet a régi korok játékaiból merítettem, amik még a mai napig korunk legfontosabb játékai gyermekeinknek is. A gyapjú alapanyag különlegessége és ismeretlensége miatt, tudom, nincs könnyű dolgom….

DE…VAN EGY ÁLMOM, hogy a most felnövő nemzedék boldog és tudatos felnőtté váljon játékaim segítségével.

A legfontosabb szerep most a szüleiké,  ezért őket segítem azzal, hogy olyan játékokat alkotok és módszereket javaslok, melyek által tudatosabban és magabiztosabban tudnak gyermekeik fejlesztésében résztvenni.

SZÜLŐKÉNT MINDANNYIAN ARRA VÁGYUNK, HOGY GYERMEKEINK SIKERESEK ÉS BOLDOGAK LEGYENEK AZ ÉLETBEN és ezért nem mindegy, hogy milyen gyermekkort biztosítunk számukra.

VELEM TARTASZ?

köszönet

Szeretném, ha tudnátok, hogy nagyon sokat köszönhetek Édesanyámnak, aki ezen időszak alatt és most is mindenben támogat. A termékek születéséből is kiveszi a részét, ő felel a gyapjú színek sokaságáért és a folyton szárnyaló ötleteim megvalósításáért! Az ő keze munkáját dicsérik a környezetbarát vászonzsákok megtervezése és elkészítése, a cumiláncokat és anyaláncokat díszítő gyapjúgyöngyök káprázatos színei. Hihetetlen odaadással, autodidakta módon fejlesztette tökéletesre a festőnövényekkel való gyapjúfestés tudományát.

Fontos számomra a hagyományok életben tartása modern világunkban is. Vallom, hogy életünkben méltó helye van a gyapjúnak, mely egy csodálatos anyag.
A természetes anyagból készült játékok is lehetnek „okosak”, csak meg kell találnunk a megfelelő technikákat és megoldásokat.
A kisgyermek a játékain keresztül fedezi fel a világot és tudom, hogy a kézbe vett tárgyak pozitív rezgésének fontos szerepe van a gyermek boldog és egészséges fejlődésében.
Ági

Készítő, designer, álmodozó

Lényegesnek tartom, hogy minden felhasznált anyag természetes legyen, a termékek színeinek megalkotásához a természetben megtalálható festőnövények főzeteit hívtam segítségül.

A növényfestési tudományomat az internetről és sok -sok tesztelés és gyakorlás után sajátítottam el, de ennek ellenére soha nem lehet tudni előre, hogy milyen színt adnak pontosan a növények. A pontos arányok betartása mellett is mindig ér meglepetés. Emiatt a felhasznált gyapjúszínek limitált mennyiségben készülnek, teljesen azonosat lehetetlen reprodukálni.

Zsuzsa

A növényfestés tudora

Köszönöm figyelmed!

Ha teheted, térj vissza minden nap és tegyünk közösen gyermekeink egészséges fejlődéséért, a Föld jövőjéért, hogy egyre többen legyünk, akik tudatosan fejlesztik gyermekeiket és a természetes, környezetkímélő játékokat választják!