Imádom a fajátékokat,

mert gyönyörűek, tartósak, biztonságosak, mérgező anyagok nélkül készülnek. Szeretem őket, mert tökéletesen illeszkednek az otthonom stílusába. Ellenben kiráz a hideg a fényes műanyag játékok látványától, mely sajnos sok gyerekjátékra jellemző.

Ráadásul a természetes anyagokból készült játékok fejlesztik a fiatal gyermek érzékeit és összekapcsolják őket a természettel. Szerencsére a tisztántartásuk is egyszerű, és akár a gyerekeket is bevonhatjuk ebbe a folyamatba, mivel ehhez nincs szükség sem fertőtlenítő, sem erős vegyszerekre. A fa természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így a baktériumok nem tapadnak meg annyira rajtuk, mint a műanyagból, gumiból vagy más anyagból készült játékokon. Nem kell mindennap megtisztítani őket, de néhány hetente, vagy akár havonta egyszer érdemes,hogy jó állapotban maradjanak. Csak néhány egyszerű lépés hogy kedvenc  fajátékaink megtartsák eredeti állapotukat,  hogy azokat akár a következő nemzedék is örömmel használatba tudja venni. Az alábbiakban összeállítottam néhány tippet és trükköt a fajátékok tisztításához.

Csak természetesen

A legtökéletesebb erre a célra egy régi, jól bevált természetes tisztítószer, mely tökéletesen  használható a fajátékokra is. Sima ecet és víz oldatához (1 rész ecet és 10 rész víz), adjunk hozzá egy kevés környezetbarát mosogatószert és egy kevés meleg vizet. 

Soha ne áztasd

Soha nem áztasd a fajátékokat, mivel a fa nagyon porózus és könnyen magába szívja a nedvességet. Ez a  játék alakjának megváltozásához és megvetemedéséhez vezethet. Ha a játék nem szárad ki teljesen, akkor csak több baktérium telepszik meg rajta. 

A fa amikor megduzzad, akkor meg is repedhet, festett játék esetén a játék felületén található festékréteg megrongálódhat és lepattoghat. 

Nedves törlő ruhával tisztítsd meg a játékot, így  megakadályozhatod hogy a fa túl sok nedvességet szívjon magába.

Könnyű, mint az 1 x 1

A fajátékokat három egyszerű lépésben megtisztíthatjuk. 

  1. permetezd be a  játékokat a fenti ecetes-mosogatószeres-vizes tisztítószerrel, 
  2. majd töröld át egy tiszta, meleg vizes ruhával, 
  3. ezután csak hagyd a fa játékot megszáradni. Ha kiteszed a napfényre,  akkor még gyorsabban tudod elpusztítani a baktériumokat és így a teljes száradást is elősegíted. 

A foltok kezelése

Az ecet újra segítségedre lesz! Készíts egy sűrűbb ecet és víz keveréket. Foltokra 1: 1 arányban használd. Permetezd be a foltot, és szivaccsal mosd le. Ha napra teszed, akkor gyorsabban  kiszárad és  foltok is könnyebben eltűnnek. Ha nagyon makacs foltról van szó, akkor kis csiszolópapír segítségével tüntesd el a fáról.

Olajos ápolás

Időnként a fajátékoknak is szükségük van ápolásra, mint a vágódeszkáknak, faeszközöknek. A legtökéletesebb megoldás fa rágókák esetén a bio, szűz kókuszolaj , mely nem csak ápolja a fát, hanem antibakteriális hatására végén megvédi a baktériumoktól is. Egy kis puha rongyra tegyél kevés kókuszolajat és töröld át vele a fát. Várd meg, amíg kicsit magába szívja és a felesleget pedig töröld le. Számos egyéb fajátékhoz tökéletes az olivaolaj és akár a méhviasz is. Mindegyik természetes és nem mérgező. 

+ TIPP

Havonta egyszer érdemes mélyhűtőbe tenni a rágókákat, így tökéletesen ki lehet fertőtleníteni vegyszerek nélkül. Csak tedd a rágókát egy zsákba vagy neylon zacskóba és tedd be a fagyasztóba kb. 3-5 órára. Szobahőmérsékleten tárold kb. 1-2 órát és utána már használatra kész.

fa bárány alakú rágóka bükkfából WoollyToys logóval
gyapjúból készült bárányos rágókák kézben
gyapjúból készült bárányos rágókák egymáson

tetszett a blogcikk?

Ha igen, akkor ne veszítsük el egymást, hogy ehhez hasonló, hasznos anyagokkal tudjak hozzájárulni  gyermeked tudatos fejlesztéséhez!  Nincs más teendőd, kattints a lenti gombra! Remélem hamarosan találkozunk! Szép napot! Ági