Manapság nagyon népszerűvé vált a gyermekek fejlesztése. Ezzel szemben számos nézet és neves gyermekpszichológus is azt mondja, hogy a gyermeket nem kell fejleszteni (kivéve, ha speciális nevelési igényei vannak) csak egyszerűen meg kell teremteni neki a játék lehetőségét.

Véleményem édesanyaként az, hogy hagyjuk játszani a gyermeket és figyeljük őt. Ha azt látjuk, hogy valamiben nem annyira ügyes, akkor olyan játékokat vegyünk neki, amivel a kevésbé erős területet fel tudjuk hozni.

Például, a kisfiam nagyon szeretett kirakózni, illetve minden olyan játékot szívesen végzett, amihez ülni kell, el kell benne mélyedni és valamit alkotni lehet. Viszont azt megfigyeltem, hogy a mozgása kevésbé ügyes. Ezért amikor csak tehettem olyan játékokat találtam ki neki és játszottunk együtt, amiben ugrani, mászni, gurulni, dobni vagyis mozogni kell. Mivel ezeket a játékokat nem annyira szívesen végezte egyedül, ezért úgy tudtam rávenni, hogy mindig beálltam én is a játékba.

Ebben a megközelítésben szeretem használni a fejlesztés szót, ami nem is szó szerint fejlesztés, inkább valamilyen kevésbé jól működő terület erősítése.

Ha azt látjuk, hogy a gyermekünknek a korához képest nem túl jó a kézügyessége, akkor játszunk vele olyan játékokat, amivel ezt erősíthetjük.

Sok családban okoz problémát az, hogy folyton izeg-mozog a gyermek és nem tudják lekötni őt, un. asztali játékokkal (kirakó, társas, gyöngyözés stb.) ilyenkor ezt a területet kell erősíteni úgy, hogy hívjuk magunkkal a gyermeket játszani és nyugodtabb, gondolkodósabb játékot választunk. Nem baj, ha elsőre csak 5 percet tud figyelni. Folyamatosan növelhetjük a játékidőt.  A következő alkalommal próbáljuk lekötni picivel tovább, így növelve a koncentrációs időt.

Mire figyeljünk?

A fejlesztő játék úgymint a játék egyetlen veszélye, ha kényszerré válik. Nem szabad ráerőltetni a gyermekre a játékot. Ha nincs kedve, vagy nincs kedve azzal a játékkal játszani, hagyjuk. Próbálkozzunk egy másik időpontban. Csak akkor tudjuk a játékot fejlesztésre használni, ha a gyermek partner benne és szívesen vesz részt a közös játékban. Ha nem a rendeltetésének megfelelően játszik az általunk tudatosan választott megfelelő területet fejlesztő esetleg jó drágán megvásárolt játékkal, ne adjuk fel! Hagyjuk, hogy játsszon úgy, ahogy szeretne, csináljunk a játékhoz kedvet, majd szépen beszéljük meg vele, hogy először úgy játsszunk ahogy te szeretnéd, a te szabályaid szerint, majd ezután vagy legközelebb viszont a játék szabályainak megfelelően kell majd játszani.

Önálló vagy közös játék?

Az önálló játék nagyon fontos a gyermekek fejlődésében. Az önálló játékra, ha megtanítjuk gyermekünket nagyon sokat segítünk neki majd az iskolai életében, mivel az önálló játékhoz, ugyanúgy mint az önálló tanuláshoz szükséges az a képesség, hogy a gyermek elmerüljön és koncentráltan figyeljen arra az adott tevékenységre amit éppen csinál.

Az önálló játék megteremtése: kezdjük el együtt, aztán hagyjuk őket (őt) egyedül is játszani. Úgy is lehet, hogy az önálló játékidőre egy régebben eldugott játékokkal megtöltött dobozt veszünk elő, így könnyebben le tudjuk kötni a gyermeket, hogy egyedül játsszon.

 

A mai gyerekek miben mások, kell –e valamire jobban figyelnünk?

A mai gyerekekkel véleményem szerint kicsit nehezebb mint korábban. Rengeteg hatás éri őket a televízióból, a számítógép és internet miatt. A mai kisgyerekeknek ezért az érzelmi életére, érzelmi intelligenciájára is érdemes külön odafigyelni, mivel a tablet, telefon miatt redukálódnak a társas kapcsolatok, a közös játékok, az együttműködésre való törekvés.

De ezzel együtt az a véleményem, hogy most már ezeket az eszközöket nem lehet teljesen kihagyni a gyerekek életéből. Viszont, ezt is mint mindent, lehet tudatosan és odafigyelve használni.

Szabhatunk idő intervallumot hozzá. Játszhatnak csak bizonyos napokon. Kereshetünk az interneten is fejlesztő játékokat. Nagyobb gyerekeknél mehet a játék idegen nyelven (ha már az iskolában tanulta a nyelvet). Kisebbeknek is kereshetünk idegen nyelvű oktató játékot.

Gyakorlat 

Az alábbi kineziológiai gyakorlattal szintén segíthetjük gyermekünket a koncentrációban, fejlődésben. A gyakorlat a jobb és bal agyfélteke összehangolt működését segíti elő.

Álljunk fel és érintsük meg a jobb kezünkkel a bal térdünket, ezután a bal kezünkkel a jobb térdünket. Hagyjuk a karjainkat lazán lengeni. A mozdulat közben vegyünk mély levegőket. A gyakorlatból legalább 12 darabot (jobb-bal számít egynek) végezzünk, de ha kedvünk van hozzá, látjuk, hogy gyermekünknek tetszik a gyakorlat akkor természetesen többet is lehet.

Mit tegyél akkor ha túl kicsi még a gyermeked, hogy egyedül el tudja végeznia gyakorlatokat?

Semmi gond, fektesd le az ágyra és végeztesd vele passzívan a feladatot, azaz érintsd össze a bal lábát a jobb kezével majd fordítva. Ez ugyan olyan hatásos, mintha saját maga végezné a gyakorlatokat.

Örömteli szórakozást kívánok a közös játékokhoz!

Forrás: kreativlurko.hu Aranyi Eszter írásából megosztott tartalmak (https://kreativlurko.hu/blog/fejleszto-jatek-helyett-tudatos-jatekvalasztas-b92.html)

tetszett a blogcikk?

Ha igen, akkor ne veszítsük el egymást, hogy ehhez hasonló, hasznos anyagokkal tudjak hozzájárulni  gyermeked tudatos fejlesztéséhez!  Nincs más teendőd, kattints a lenti gombra! Remélem hamarosan találkozunk! Szép napot! Ági