Milyen játék valójában a Kelj fel Jancsi?

A „Kelj fel Jancsi!” játék a pici babák számára egy varázslatos játékszer.  Általában egy mosolygós, kedvességet kifejező arcot, mimikát ábrázoló figura, amely a gömb alja miatt különös alakzatú. A legtöbbször emberi figurát ábrázol, de vannak állatok is, no és persze vannak fantázia alakzatok is.  

 

Azért nagyon varázslatos, mert viszonylag kis erőfeszítés nélkül is meg lehet lökni a játékot, ami ennek következtében látványosan dülöngélni kezd ide-oda, majd egyszer csak ismét egyenesen áll. Sosem borul fel, bárhogy is próbálkozunk a kibillentésével, mindig visszaáll az eredeti helyzetébe. Van olyan szerkezet is, amibe kisebb harangot, csengettyűt is elhelyeznek, és ha meglökjük, akkor a dülöngélés ütemére a hanghatás még érdekesebbé teszi a játékot. 

A babák igen hamar megtapasztalják, hogy a tárgyak leeshetnek, hogy ki-leborulhatnak, de nem kerülnek vissza „maguktól”, ahhoz vagy az ő ügyességük kell, vagy a szülőké, hogy a dolgok a helyükre visszakerüljenek a korábbi állapotukba, helyükre.

Azonban itt az a varázslat, hogy bárhogy is akarja ledönteni a játékot a kisbaba, nem tudja kibillenteni az egyensúlyából, előbb-utóbb mindig visszaáll az eredeti, egyenes állásba, a játék, mintegy ellenkezve a felborítani akaróval. Ez a finom kis varázslás az eddig tapasztalt történésekkel szemben arra ösztönzi a kisbabákat, hogy újra és újra lökjék meg, próbálják meg kibillenteni Jancsit az egyensúlyából.

Újfajta élmény, ami a kezdeti frusztráció után örömöt, feloldást hoz a baba számára, akkor, amikor végül a sokadik próbálgatás után megérti, hogy a játék igenis mindig visszaáll az eredeti (egyensúlyi) helyzetébe. Ez pedig azért fontos, mert a látható változások mellett, illetve ellenére állandóságot fejezi ki, és így megnyugtató érzést ad a baba számára.

(Hasonlóan a „Kukucska” játékhoz, amikor a szülő eltakarja az arcát, és amikor újra megmutatja magát, a babák hatalmas örömmel fejezik ki azt a felszabadító érzést, hogy ismét látják a szeretett személyt, miközben érzékelik, hogy ez egyfajta játék. 

Fontos tanulási folyamat a belső feszültség és annak oldásának érzékeléséhez.

Mitől lesz fejlesztő játék?

Fejlesztés szempontjából, ezek a játékok arra alkalmasak, hogy a babák véletlenszerű mozgását akaratlagossá tegye azáltal, hogy megmozdulva valamilyen hangot ad, inspirálva így a gyermeket az ismétlésre. 

 

A Kelj fel Woolly születése – kulisszatitkok

Sok-sok töprengés és tervezés, majd tesztelés során jutottam el a végleges Kelj fel Woolly játék prototipusához, hiszen a legfontosabb cél az volt, hogy a játék előállítása során  kizárólag a természetes anyagok használjak. Nem volt könnyű dolgom, hiszen ezek a típusú játékok többségében műanyagból vagy fából készülnek. Mivel a gyapjú ugyebár alapfeltétel, sok fejtörést okozott, hogy hogy a csudába fogom megoldani a nehezéket? Nos… Egy nap az internetet böngészve kerestem a megoldást és akkor találtam egy kreativ hobby oldalt a beton alapanyagról. Megtetszett és kipróbáltam. 

És nem sokkal később megszületett a  WoollyToys természetes gyapjúból készült “Kelj fel Woolly” játéka két különböző bárány figurával. Az egyik egy zömökebb, kerekebb, a másik pedig egy nyúlánkabb bárány. 

A nehezéket mindkét játék esetén természetes összetevőkből álló hobby beton illetve önthető kerámia képezi. A beton vagy a kerámia rész száradás után 100 % gyapjúnemezzel lett bevonva. 

A súlyuk  így is könnyű, a babák gond nélkül meg is tudják emelni. 

A bárányok teste tűnemezelési technikával készült, 100 % természetes gyapjúból. Plusz mindegyik játékba egy csengettyű is el lett helyezve, így biztosítva a babáknak a mozgáson kívűl a hallás fejlesztését is. A “Kelj fel Woolly” játékot 6 hónapos kortól ajánlom.