Ime a teszt eredménye:

Tökéletes játékok 7-9 hónapos babáknak

Játékfejlődés 7 hónapos korban

A keze egyre erősebb és ügyesebb. A mozgás szabadsága egyben a játéklehetőségek kiszélesedése is. A baba törekszik rá, hogy elsajátítson minden mozgásformát, mindent megszerezhessen, kézzel-szájjal letapogathasson.

Nagyon szereti a hangot adó játékokat, mivel ő idézi elő annak beindítását. Ez pedig számára sikerélmény, saját képességeinek próbálgatása, és egyben lépés az önállóság felé.

Szívesen rámolja a tárgyakat egyik helyről a másikra, az üreges játékokat egymásba teszi. Az egyik kedvence, ha felépítesz neki egy tornyot, ő pedig lerombolhatja. Ez nem rossz szokás, ne ijedj meg, sőt kifejezetten fejlesztő hatású ebben a életkorban, úgyhogy csak bátran ismételgessétek együtt ezt a jó játékot!

Kisebb méretű gumilabdát vagy textillabdát is adhatsz neki, egymásnak is guríthatjátok. Egy gyermeket meg kell tanítani játszani, ehhez pedig a legjobb segítőtárs te vagy. Így fog később egyedül is eljátszani.

Játékfejlődés 8 hónapos korban

A gyermeknek a játék tapasztalat- és ismeretszerzés, mozgás és cselekvésvágy kielégítése. Megismeri a körülötte levő tárgyak tulajdonságait, és azt is, hogy mit tud velük csinálni. Közben gyakorolja az újonnan elsajátított mozgásformákat, tevékenységmódokat. A tárgyakat érintgeti, markolja, nyomkodja, szájába veszi, forgatja, ütögeti, ellöki. A játékot állítgatja, felborítja, két keze között forgatja. Ekkor gyakori, hogy már két tárgy van a kezében, de külön manipulál velük.

Ezen a területen is nagyon fontos, hogy kompetensnek érezhesse magát, élje át, hogy hatással van arra, amit csinál. A csecsemő élvezi, hogy zajt tud kelteni, hogy az előidézett változás az ő cselekvésének az eredménye. Parancsra senki nem tud tevékenyen játszani, a játék lényege pont az, hogy önkéntes, és az örömszerzés a mozgatórugója. Azok a babák tudnak önfeledten játszani, akiknek az alapszükségleteit megfelelően kielégítették. Hiszen ha egy gyermek éhes vagy fáradt, máris nem lesz kedve aktívnak lenni.

A manipuláció fejlődését elősegítő játékokat adjál neki, az egyéni érdeklődését, fejlettségét egyaránt figyelembe véve. Manipulációs játékok például: játszókendők, frottír labdák, csörgők, rágókák, építőjátékok egyes elemei, montessouri korongok, hordó-kockasor elemek, homokozó formák, üreges játékok – vödrök, tálak, kosarak.

Játékfejlődés 9 hónapos korban

Ahhoz, hogy egy gyermek elmélyülten tudjon játszani, több feltételnek kell teljesülnie, mint például:

  • Legyen elegendő ideje rá.
  • Kellően nagy hely kell ahhoz, hogy mozgásvágyát kielégíthesse.
  • Kényelmes ruházat a szabad mozgáshoz.
  • Alapvető szükségletei (kipihentség, evés, ivás, tiszta pelenka) legyenek kielégítve.
  • Nyugodt, feszültségmentes légkör.
  • Kellemes hőmérséklet legyen a szobában.
  • Korának, érdeklődésének és fejlettségi szintjének megfelelő játékkészlet biztosítása.

Megfelelő játékok ebben a életkorban pl.: csörgők, rágókák, montessouri korongok, hordó-kocka sor, homokozó formák, szivacsos építőkockák, textilfigurák, üreges játékok: vödrök, tálak, kosarak.

Mozgásfejlesztőként hasznos a labda, mászópárna. A könyvek legyenek keménylaposak, színes, egy ábrás, műanyagból vagy textilből készültek. A gyermek nagymozgását fejlesztő játékok, a tologatós-húzogatós formák, autók, dömperek. Hangot adó játékok: kis zongora, dob, xylophone, gombnyomásra működő hangszerek, formák.

A játékokat úgy helyezd el a szobában, hogy elérje, ha szeretne vele játszani. Ami nem biztonságos számára, azt inkább tedd feljebb, ne kelljen mindig tiltásokba ütköznie, mert ez kedvét szegheti, természetes kíváncsisága csorbát szenvedhet. Amelyik gyermeknek sokat tiltanak, egy idő után nem lesz kezdeményező, bátortalanná, visszahúzódóvá válik. A játék a gyermek legfontosabb tevékenysége, hisz amelyik gyermek nem játszik, az nem fog megfelelően fejlődni. Ha azt veszed észre, hogy a gyermeked nyugtalan, az elmélyült játékra képtelen, nagyon fontos, hogy a támogassad, segítsed, kis lépésekben tereljed. Adj neki megerősítéseket, ne hagyd magára, mondván, majd csak egyszer játszani fog.

Elküldhetem Neked ajándékba 

Az OKOS BABA KÉZIKÖNYVET?

A könyv segít eligazodni a fejletsztő játékok óriási kínálatában.

Az e-book segít megérteni, hogy melyik játék milyen területen fejleszti a gyermeked, így könnyebb lesz kiválasztani a csöppség életkorának és fejlettségi szintjének legmegfelelőbb játékot.

Letölthető ajándékkal is kiegészítettem az írást. Biztos vagyok benne, hogy hasznos segítség lesz a babázás során.

Ezeket a Woolly termékeket ajánlom 7-9 hónapos babáknak

Minden jog fenntartva © WoollyToys 2019