A kereskedelemben kapható molyirtók közös tulajdonsága, hogy egytől egyig vegyszert tartalmaznak annak érdekében, hogy hatásosan távoltartsák a kellemetlen kártevőket a gyapjú ruháktól.

Sajnos, ezek a mesterséges írtószerek vegyi anyagokat tartalmaznak. Általában naftalinból vagy paradiklór-benzolból készülnek. Ezek az anyagok márványméretű golyókká majd ezek a  levegőn szép fokozatosan gázzá alakulnak. Ez a mérgező gáz pusztítja el a gyapjút fogyasztó lepkéket – és sajnos ez a gáz bekerül a légkörbe is.

A Földünk védelme érdekében, ne használjuk a molyirtókat szabadban, mert ezek szennyezhetik a talajt, a növényeket és a vizet; árt a vadon élő állatoknak; és szennyezik a levegőt. Úgy gondolom, amennyiben ezek a mesterséges molyirtók nem biztonságosak az Anya Természet számára, akkor nekem sem és a gyapjú játékaimnak sem megfelelőek. 

A jó hír az, hogy a gyógynövények ugyanolyan hatékonyan tartják távol a molylepkéket a gyapjútól. Ezzel az egyszerű módszerrel olyan természetes molyirtókat készíthetünk, amelyek nemcsak kellemes illatúak, szépek, hanem nagyon hatásosak is.

 

Kezdésként szükséged lesz néhány kisebb mosódió zsákocskára.  (az enyémet itt vásároltam: https://www.elemental.eu/hu/1197-pamut-tasak-mosodiohoz.html)  . Ha van lazább szövésű pamutvászon vagy muszlin anyagod, akkor akár saját kis zsákokat is varrhatsz magadnak. 
Ezután összegyűjtöttem azokat a szárított gyógynövényeket, amelyek ismertek arról, hogy képesek elriasztani a ruha molyokat. Ilyen levendula,a fodormenta, a kakukkfű,a rozmaring, a szegfűszeg és a fahéj. Ezeket a hozzávalókat könnyen beszerezheted gyógynövény boltokban, nagyobb hipermarketekben, drogériákban.
Szükséged lesz még  vörös cédrus fára, mely régóta a molylepkék leghatásosabb távoltartó faanyaga. Nem ritka, hogy  a ruhásszekrényeket is ilyen fából készítik el.  

Nekünk most tökéletesen megfelel a vörös cédrusból készült faforgács is, melyet itt tudtam beszerezni. https://zoldmami.hu/hangulat/voros-cedrus-illatparnak

 

A gyógynövényeket egyenlő arányban összekevertem, majd az elegyet egy kanál segítségével a zsákokba töltöttem.
Befejezésként minden egyes kis zsákba egy fahéjszeletkét tettem. Ha fahéj rudad van, az is tökéletes, akkor egy-egy darabot tegyél bele zsákonként. 

Legvégül minden zsákot bekötöttem és jól megnyomkodtam, hogy kicsit összetörjem a cédrus forgácsot és szárított növényeket,  így felszabadítva a gyógynövények illóolajait.

Ezek a természetes molyirtó zsákocskák  legalább egy évig biztosan távol tartják a molylepkéket, különösen akkor, ha az illóolajok felszabadítása érdekében többször megnyomkodod  őket. 

A WoollyToys tisztán gyapjúból készült játékai mellé feltétlenül szükséges, hogy gondoskodjunk megfelelő molyok elleni védelemről. 

Jó hírem az, hogy a játékokhoz minden esetben csomagolok egy ilyen zsákocskát. Amikor nincs használatban a játék, ajánlom, hogy a mellékelt pamut zsákba tedd vissza a játékot a molyirtóval együtt. 

Így biztos lehetsz benne, hogy a 100 % természetes gyapjú játék molymentes marad.